LVI-valvonta
Rakennusprojektin LVI-valvonta on keskeinen tekijä hankkeen onnistumisen kannalta. Valvonnan tarkoituksena on edistää työsuorituksia ja ehkäistä rakennusvirheitä, ja sen tulee olla suunnitelmallista ja kattavaa. Mitä useampi henkilö osallistuu valvontaan ja tarkastuksiin, sitä todennäköisemmin rakennusvirheet ja muut hankkeen kannalta epäedulliset seikat paljastuvat.
Ennen varsinaisen valvontatyön aloittamista on tärkeää laatia kattava valvontasuunnitelma ja hyväksyttää se tilaajalla ja viranomaisilla sekä perehtyä kaikkiin urakka-asiakirjoihin. Valvontasuunnitelmassa esitetään kaikki valvonnan ja työsuoritusten onnistumisen kannalta tärkeät toimenpiteet, ja sitä täydennetään rakennusprojektin edetessä.
LVI-valvojan tehtäviin kuuluu valvontasuunnitelman laatiminen, rakennusprojektin eri osapuolien yhdyshenkilönä toimiminen ja tärkeän informaation välittäminen, suunnitelmien tarkastus ja kommentointi, kaikkien lupien ja liittymäsopimusten varmistaminen, työmaapäiväkirjan ja tarkastusasiakirjan seuraaminen, sekä osallistuminen urakoitsijapalavereihin, työmaa-, viranomaiskokouksiin ja -tarkastuksiin. Lisäksi LVI-valvoja seuraa projektin aikataulua ja maksuliikennettä, varmistaa tilaajavastuulain mukaisten velvoitteiden täyttymisen, tarkastaa käytettyjen tuotteiden kelpoisuuden yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa, dokumentoi ja valvoo tärkeitä työvaiheita ja tarkastuksia, varmistaa urakoitsijoiden työsuoritusten ja työmenetelmien sopimusten mukaisuuden, puuttuu projektissa esiintyviin epäkohtiin ja reklamaatioihin, tarkastaa lisä- ja muutostöiden aiheellisuuden ja hinnan, valvoo vastaanottoa edeltävien toimenpiteiden toteutumista ja varmistaa urakoitsijoiden takuuaikaisten velvoitteiden täyttymisen.
KVV- ja IV-työnjohtajuus
KVV-työnjohtaja (Kiinteistön Vesi- ja Viemärilaitteiston työnjohtaja) ja IV-työnjohtaja (Ilmanvaihtotyönjohtaja) ovat vastuussa kiinteistöjen vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmien asennusten ja huoltojen valvonnasta. Heidän tehtäviinsä kuuluu varmistaa, että työt suoritetaan turvallisesti, terveellisesti ja viranomaismääräysten mukaisesti.
KVV-työnjohtaja vastaa erityisesti käyttövesi-, viemäri- ja lämmitysjärjestelmien toteutuksesta ja laadunvarmistuksesta. IV-työnjohtaja puolestaan keskittyy ilmanvaihtojärjestelmien asianmukaiseen asennukseen ja toimivuuteen, mikä vaikuttaa merkittävästi rakennuksen sisäilman laatuun.
Molemmat työnjohtajat tekevät tiivistä yhteistyötä viranomaisten, urakoitsijoiden ja muiden rakennusprojektin osapuolten kanssa varmistaakseen, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti.
LVI-kuntoarvio
LVI-kuntoarvio tehdään silmämääräisesti ja kokemusperäisesti. Tulokset raportoidaan järjestelmäkohtaisesti, jolloin järjestelmän peruskuvaus, havainnot ja korjaustoimenpide-ehdotukset esitetään selkeästi. Energiankulutusta tarkastellaan kulutuslukemien perusteella ja verrataan vastaavanlaisiin rakennuksiin. Lisäpalveluna on mahdollista saada tarkat detaljitiedot koneista ja laitteista. Kuntoarvio on ennen kaikkea työkalu kiinteistön arvon säilyttämiseksi PTS-taulukon avulla.
LVI-asiantuntijalausunto
Asiantuntijatarkastuksessa rakennushankkeeseen ryhtyvä tai hänen palveluksessaan oleva asiantuntija tarkastaa rakennustyön suunnitelmanmukaisuuden. Ulkopuolisessa tarkastuksessa rakennushankkeeseen ryhtyvältä edellytetään riippumattoman ja pätevän asiantuntijan lausuntoa siitä, täyttääkö suunniteltu ratkaisu tai rakentaminen sille säädetyt vaatimukset. Rakennusvalvonta voi pyytää asiantuntijalausuntoa varmistaakseen, että suunnitellut ratkaisut ja rakentaminen täyttävät säädetyt vaatimukset ja että rakennusprojekti etenee turvallisesti ja laadukkaasti.